Turnusol Kağıdı Hakkında Her Şey

Filtre kağıdını olağan pH göstergelerinden herhangi biriyle işleyerek sulu bir çözeltinin pH değerini belirlemek için kullanılan ilk göstergelerden biri turnusoldur. "Turnusol" kelimesi, "renk" veya "boya" anlamına gelen İskandinav bir kelimeden türetilmiştir. İspanyol bir simyacı ve doktor olan Arnaldus de Villa Nova, yaklaşık MS 1300'de turnusolü icat etti. Turnusol, kimya laboratuvarındaki malzemelerin asitliğini değerlendirmek için kullanılan en eski pH göstergelerinden birini yapmak için genellikle filtre kağıdına emilen likenlerden türetilen çeşitli boyaların suda çözünür bir kombinasyonudur.
Kimya malzemeleri hakkında bilgi sahibi olmak için hemen tıklayın.
16. yüzyıldan günümüze likenler turnusol kaynağı olarak kullanılmıştır. Likenlerde 10 ile 15 arasında indikatör kimyasal bulunur ve likenler turnusol olmadan önce iyice muamele edilir. Turnusolun kimyasal bileşenleri, farklı oranlarda olmalarına rağmen büyük olasılıkla orcein olarak bilinen benzer karışımda bulunanlarla aynıdır. Turnusolun çok temel elementi, orceinin aksine, ortalama 3300 moleküler kütleye sahiptir. Turnusol kağıdı , rengi suda eriterek ve filtre kağıdını işleyerek yapılır.
Tüm pH kağıtlarına bazen "turnusol kağıdı" denir. Ancak bu yanlıştır. Birçok indikatör pH kağıdında boya olarak kullanılır ve bazıları renk değiştirebilir.
Turnusol Kağıdı Kullanım Alanları
Turnusol kağıdı, yalnızca az miktarda çözelti gerektiren asitliği ve alkaliliği test etmek için uygun maliyetli ve taşınabilir kimya laboratuvarı cihazıdır. Maddelerin pH'ını belirlemek önemlidir.
Malzemenin pH'ını test etmek çok önemlidir çünkü çoğu yaşam formu yalnızca dar bir pH aralığında var olabilir ve bu nedenle pH önemli bir biyolojik göstergedir. Örneğin insan vücudundaki asit-baz dengesi hassas dengelerden biridir. Vücuttaki kanın pH değerinde her iki yönde küçük bir değişiklik bile ölüme neden olabilir. Sadece insanlar veya hayvanlar değil, bitkiler de topraktaki küçük pH değişimlerinden etkilenir. Bu nedenle aşırı asitli toprak, bir baz olan kalsiyum karbonatlı gübre kullanılarak dengelenir.
Turnusol kağıdı çeşitli kategorilerden oluşur: Kırmızı turnusol kağıdı, Mavi turnusol kağıdı ve hem kırmızı hem de mavi turnusol kağıdında kullanılan boyalardan oluştuğu için doğası gereği mor olan Nötr turnusol kağıdı.
Genellikle mavi turnusol kağıdı asidik malzeme ile karşılaştığında kırmızı turnusol kağıdına dönüşür. Aynı şekilde kırmızı turnusol kağıdı bazik veya alkali madde ile temas ettiğinde mavi turnusol kağıdına dönüşür. Nötr turnusol kağıdı, asidik veya alkali olup olmadığı test edilen çözelti temelinde rengini mavi veya kırmızı olarak değiştirir.
Basit bir ifadeyle, turnusol kağıdı asidik çözeltilerde kırmızı renge, basit çözeltilerde mavi renge dönüşür.
Turnusol testi için renkli kağıt üzerine küçük bir damla damlatılır.
Kırmızı turnusolde hafif bir diprotik asit bulunur. Hidrojen iyonları, bir bazik moleküle maruz kaldığında ilave baz ile reaksiyona girer. Islak kırmızı turnusol kağıdı, alkali çözeltide maviye döner çünkü turnusol asidinden üretilen eşlenik bazın mavi bir tonu vardır.
Turnusol testi hızlı tepki veren bir test olmasına ve kimya laboratuvarı aparatlarında malzemenin asidik mi yoksa alkali mi olduğunu belirlemek için kullanılmasına rağmen, bir çözeltinin asitlik veya alkalilik seviyesini sağlayamaz.
Genellikle turnusol kağıdı, sıvıların pH'ını belirlemek için en yaygın şekilde kullanılır, ancak gazların pH'ını belirlemek için kullanılabilir, ancak yalnızca kağıdın gaza maruz bırakılmadan önce damıtılmış suyla nemlendirilmesi koşuluyla.
TURNUSOL KAĞIDI |
PH değeri |
RENK DEĞİŞİMİ |
Mor Turnusol Kağıdı |
DOĞAL pH değeri 4.5'in altında pH değeri pH 8.3'ün üzerinde |
DEĞİŞİKLİK YOK KIRMIZI MAVİ |
mavi turnusol kağıdı |
DOĞAL pH değeri 4.5'in altında pH değeri pH 8.3'ün üzerinde |
DEĞİŞİKLİK YOK/ Hafif Mor KIRMIZI MAVİ |
Kırmızı Turnusol Kağıdı |
DOĞAL pH değeri 4.5'in altında pH değeri pH 8.3'ün üzerinde |
DEĞİŞİKLİK YOK KIRMIZI MAVİ |
Mavi turnusol kağıdı kırmızıya çevrilmediğinde çözümün temel olduğunu gösterir.
Kırmızı turnusol kağıdı maviye dönüşmediğinde çözeltinin asidik olduğunu gösterir.
KİMYA LABORATUVARINDA TURNUSOL KAĞIDI KULLANIMININ SINIRLAMALARI:
Turnusol kağıdı testi , gerçekleştirilmesi hızlı ve kolay bir test gibi görünse de, birkaç sınırlaması ve dezavantajı vardır. Yeni başlayanlar için güvenilir bir pH göstergesi değildir çünkü sayısal bir pH değeri üretmez. Bunun yerine, bir numunenin asidik veya bazik olup olmadığına dair yaklaşık bir gösterge verir. İkincisi, asit-baz reaksiyonu dışında, kağıt başka nedenlerle renk değiştirebilir. Araştırmaya göre Mavi turnusol kağıdı klor gazına maruz kaldığında beyaza döner. Boya, renk değişimine neden olan asitlik/bazlık yerine hipoklorit iyonları tarafından ağartılır.