Petri Kabının İşlevi Ve Laboratuvardaki Kullanımları
Petri kabı, laboratuvarlarda farklı mikroorganizmaları ve hücreleri kültürlemek için kullanılan sığ, silindirik, yuvarlak bir camdır. Bakteriler ve virüsler gibi mikroorganizmaları büyük bir gözlem altında incelemek için onları diğer türlerden veya elementlerden ayrı tutmak önemlidir. Diğer bir deyişle petri kapları mikroorganizmaların büyümesini desteklemek için kullanılmaktadır. Bunu yapmanın en etkili yollarından biri, uygun bir kapta kültür besiyeri kullanmaktır. Petri kabı, bir kültür ortamı plakası için en iyi seçimdir.
Petri Kabı 100MM çapında kapaklı plastik
Plaka, Julius Richard Petri adlı bir Alman bakteriyolog tarafından icat edildi. Petri kabına onun adının verilmesi şaşırtıcı değildir. Petri kutuları icadından bu yana en önemli laboratuvar ekipmanlarından biri haline geldi.
Laboratuvarda Petri Kapları Neden Kullanılır?
Petri kabı, çoğunlukla biyoloji ve kimya alanında laboratuvar ekipmanı olarak kullanılır. Çanak, depolama alanı sağlayarak ve kirlenmelerini önleyerek hücreleri kültürlemek için kullanılır. Çanak şeffaf olduğu için mikroorganizmaların büyüme aşamalarını net bir şekilde gözlemlemek kolaydır. Petri kabının boyutu, mikroskobik bir plakaya aktarılmasına gerek kalmadan doğrudan gözlem için mikroskop altında tutulmasını sağlar. Temel düzeyde, okullarda ve kolejlerde tohum çimlenmesinin gözlemlenmesi gibi etkinlikler için bir Petri kabı kullanılır.
Deney Malzemeleri Hakkında Bilgi Sahibi Olmak İçin Hemen Tıklayın.
Petri kapları laboratuvarda etkili bir şekilde nasıl kullanılır?
Bir Petri kabını kullanmadan önce , tamamen temiz olduğundan ve deneyi etkileyebilecek herhangi bir mikropartikül içermediğinden emin olmak önemlidir. Bunu, kullanılmış her tabağa çamaşır suyu uygulayarak ve daha sonra kullanmak üzere sterilize ederek sağlayabilirsiniz. Petri kabını da kullanmadan önce sterilize ettiğinizden emin olun. Edulab kalitesiyle üretilmiş olan petri kabı 100mm cam modelleri için tıklayınız.
Bakterilerin büyümesini gözlemlemek için, tabağı agar ortamıyla (kırmızı algler yardımıyla hazırlanmış) doldurmakla başlayın. Agar ortamı, mikroorganizmaların büyümesine yardımcı olan besinler, kan, tuz, göstergeler, antibiyotikler vb. içerir. Petri kaplarını buzdolabında baş aşağı bir konumda saklayarak devam edin. Kültür plaklarına ihtiyacınız olduğunda buzdolabından çıkarın ve oda sıcaklığına döndükten sonra kullanın. Devam ederek, bir bakteri veya başka bir mikroorganizma örneği alın ve yavaşça kültürün üzerine dökün veya kültür üzerine zikzak şeklinde uygulamak için bir pamuklu çubuk kullanın. Kültürü bozabileceğinden çok fazla baskı uygulamadığınızdan emin olun. Petri kabı laboratuvar ortamlarında streilizasyon kabı ile birlikte saklanmaktadır.
Bu yapıldıktan sonra Petri kabını bir kapakla kapatın ve düzgün bir şekilde kapatın. Yaklaşık 37ºC'de birkaç gün saklayın ve büyümesine izin verin. Birkaç gün sonra numuneniz daha fazla araştırma için hazır olacaktır.
Son olarak sitemizden vereceğiniz siparişler en kısa süre içerisinde kargo şubesine verilerek tarafınıza ulaştırılacaktır. Bu içeriğimizde sizlere Petri Kabının işlevi ve laboratuvardaki kullanım alanları nelerdir? hakkında bazı bilgilere değindik.
Ayrıca bu içeriğimize özel olarak ilk 5 kişi için geçerli EDULAB100 indirim koduyla kimyasal malzemeler kategorisinden indirimli ürün satın alabilirsiniz.