Glikoz Nedir? I Ne İşe Yarar?
Glikoz Nedir? I Ne İşe Yarar? gibi aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını bu sayfadan kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Glikoz, C6H12O6 moleküler formülüne sahip bir şekerdir. Glikoz genel olarak en bol bulunan monosakkarittir. Karbonhidratların bir alt kategorisidir. Glikoz esas olarak bitkiler ve çoğu alg tarafından fotosentez sırasında su ve karbondioksitten, güneş ışığından gelen enerji kullanılarak yapılır. Burada dünyadaki en bol karbonhidrat olan hücre duvarlarında selüloz yapmak için kullanılır.
Enerji metabolizmasında, glikoz tüm organizmalarda en önemli enerji kaynağıdır. Metabolizma için glikoz, bitkilerde esas olarak nişasta ve amilopektin, hayvanlarda ise glikojen olmak üzere polimer olarak depolanır. Glikoz hayvanların kanında kan şekeri olarak dolaşır. Glikozun doğal olarak oluşan formu d-glikozdur, stereoizomeri l-glikoz ise nispeten küçük miktarlarda sentetik olarak üretilir ve biyolojik olarak daha az aktiftir. Glikoz altı karbon atomu ve bir aldehit grubu içeren bir monosakkarittir. Bu nedenle bir aldoheksozdur. Glikoz molekülü hem açık zincir (asiklik) hem de halka (siklik) formunda bulunabilir. Glikoz doğal olarak oluşur ve meyvelerde ve bitkilerin diğer kısımlarında serbest halde bulunur. Hayvanlarda glikoz, glikojenoliz olarak bilinen bir süreçte glikojenin parçalanmasıyla açığa çıkar.
Glikoz Ne İşe Yarar?
Kan dolaşımınızdaki tutarlı kan şekeri seviyeleri hücrelerinize güç verir, enerjinizi korur ve vücudunuzun düzgün çalışmasını sağlar. Karnınızdaki bir organ olan pankreasınız, kan şekeri seviyelerinizin izlenmesine yardımcı olur. Karbonhidratlar her sindirildiğinde kan şekeri seviyeniz yükselir ve bu da pankreasınızdaki bazı hücrelere kanınıza insülin salgılamaları için sinyal gönderir.
Glikoz Nereden Satın Alınır?
Glikoz ürününü eğitim amaçlı veya deneylerinizde kullanmak için satın almak istiyorsanız Edulab firmamızla iletişime geçebilirsiniz. Kimyasal malzeme ürünlerini satın almak için tarafınızdan yasal düzenlemeler gereği bir takım evraklar talep edilebilir.
Laboratuvar malzemeleri satın almak için tıklayınız.
Glikoz Nasıl Muhafaza Edilir?
Glikoz (şeker) vücudunuzun ana enerji kaynağıdır. Tükettiğiniz belirli gıdalar ve sıvılardaki karbonhidratlardan (bir makro besin) gelir. Vücudunuz enerji için yediğiniz yiyeceklerden gelen glikoza hemen ihtiyaç duymadığında, glikozu daha sonra kullanmak üzere öncelikle kaslarınızda ve karaciğerinizde glikojen olarak depolar.
Glikoz Kullanım Alanları
Ticari olarak hazırlanan gıda ürünlerindeki başlıca kullanım alanları kıvam arttırıcı, tatlandırıcı ve nemlendiricidir (nemi tutan ve böylece bir gıdanın tazeliğini koruyan bir bileşen). Glikoz şurubu ayrıca çeşitli şekerleme ürünlerinin üretiminde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Glikoz Zararları
Her şeyden önce, aşırı glikozun ilk sonucu diyabet riskinin artmasıdır. Eğer bir kişi zaten diyabetikse, şekerin kötüye kullanımı ciddi sonuçlar doğurabilir. Ayrıca, bazı kardiyovasküler hastalıkların riskini de artırabilir.
Son olarak sitemizden vereceğiniz siparişler en kısa süre içerisinde kargo şubesine verilerek tarafınıza ulaştırılacaktır. Bu içeriğimizde sizlere Glikoz Nedir? I Ne İşe Yarar? hakkında bilgilere değindik.
Ayrıca bu içeriğimize özel olarak ilk 5 kişi için geçerli EDULAB100 indirim koduyla kimyasal malzemeler kategorisinden indirimli ürün satın alabilirsiniz.