Fenol Nedir? I Ne İşe Yarar?
Fenol ilk olarak kömür katranından elde edilmiştir, ancak günümüzde petrol türevi hammaddelerden büyük ölçekte (yılda yaklaşık 7 milyon ton) üretilmektedir. Birçok malzemenin ve faydalı bileşiğin öncüsü olarak önemli bir endüstriyel üründür.Öncelikle plastiklerin ve ilgili malzemelerin sentezlenmesinde kullanılır. Ancak fenol ve kimyasal türevleri polikarbonatlar, epoksiler, bakalit, naylon, deterjanlar, fenoksi herbisitler gibi herbisitlerin ve çok sayıda farmasötik ilacın üretimi için gereklidir.
Fenol Ne İşe Yarar?
Fenol cildi dezenfekte etmek ve kaşıntıyı gidermek için kullanılmıştır. Ayrıca farenjit tedavisi için Chloraseptic gibi ürünlerde oral analjezik veya anestezik olarak kullanılır. Ek olarak, fenol ve ilgili bileşikleri, fenolizasyon olarak adlandırılan bir işlem olan cerrahi tırnak batması tedavisinde kullanılır.
Fenol Nereden Satın Alınır?
Glikoz ürününü eğitim amaçlı veya deneylerinizde kullanmak için satın almak istiyorsanız Edulab firmamızla iletişime geçebilirsiniz. Kimyasal malzeme ürünlerini satın almak için tarafınızdan yasal düzenlemeler gereği bir takım evraklar talep edilebilir.
Laboratuvar malzemeleri satın almak için tıklayınız.
Fenol Nasıl Muhafaza Edilir?
Fenolü serin, kuru, iyi havalandırılmış bir alanda, ısıtılmış yüzeylerden veya tutuşturucu kaynaklardan uzakta saklayın. Eldiven kullanılsa bile fenol ile çalıştıktan sonra ellerinizi daima iyice yıkayın.
Fenol Kullanım Alanları
Fenol, kontrplak, pencere camı, döşeme ve tezgah laminatları, televizyonlar, bilgisayarlar, ev aletleri, spor ekipmanları ve tekneler dahil olmak üzere birçok nihai ürün için kilit öneme sahiptir.
Birçok endüstriyel alanda kullanılan önemli bir kimyasal bileşiktir. İşte fenolün bazı kullanım alanları:
- Plastik Sanayi: Fenol, fenol-formaldehit reçinelerinin üretiminde temel bir hammaddedir. Bu reçineler, plastik ürünlerin üretiminde ve kaplamalarda kullanılır.
- Kimya Endüstrisi: Fenol, birçok kimyasal bileşiğin üretiminde bir ara ürün olarak kullanılır. Örneğin, asetaminofen (parasetamol) gibi ilaçların üretiminde kullanılır.
- Tarım: Fenol, pestisitlerin (tarım ilaçları) ve herbisitlerin üretiminde de kullanılır.
- Lamine Levhalar: Fenol-formaldehit reçineleri, yüksek basınç altında sıkıştırılarak lamine levha üretiminde kullanılır. Bu levhalar, mobilya, zemin kaplamaları ve yapı malzemelerinde kullanılır.
- Lastik Endüstrisi: Kauçuk ürünlerin üretiminde fenol kullanılır. Fenol-formaldehit reçineleri, lastiklerin dayanıklılığını artırmak için bileşen olarak kullanılabilir.
- İlaç Endüstrisi: Fenol, çeşitli ilaçların ve antiseptiklerin üretiminde kullanılır. Ayrıca gargara ve ağız bakım ürünlerinde antiseptik olarak da kullanılabilir.
- Reçine Üretimi: Fenol, epoksi reçinelerinin üretiminde bir bileşen olarak kullanılır. Epoksi reçineler, yapıştırıcılar, kaplamalar ve kompozit malzemelerin üretiminde yaygın olarak kullanılır.
- Ağartma Sanayisi: Fenol, kağıt ve tekstil endüstrisinde ağartıcı olarak kullanılır.
Bu, fenolün yaygın olarak kullanıldığı bazı ana endüstriyel alanlardan sadece birkaçıdır.
Fenol Zararları
Fenole maruz kalmak ciltte, gözlerde, burunda, boğazda ve sinir sisteminde tahrişe neden olabilir. Fenole maruz kalmanın bazı belirtileri kilo kaybı, halsizlik, bitkinlik, kas ağrıları ve acıdır. Şiddetli maruziyet karaciğer ve böbrek hasarına, cilt yanıklarına, titremeye, kasılmalara ve seğirmeye neden olabilir.
Son olarak sitemizden vereceğiniz siparişler en kısa süre içerisinde kargo şubesine verilerek tarafınıza ulaştırılacaktır. Bu içeriğimizde sizlere Fenol Nedir? I Ne İşe Yarar? hakkında bilgilere değindik.
Ayrıca bu içeriğimize özel olarak ilk 5 kişi için geçerli EDULAB100 indirim koduyla kimyasal malzemeler kategorisinden indirimli ürün satın alabilirsiniz.