Büret Nedir? I Türleri ve Kullanımları

11-01-2023 18:12
Büret Nedir? I Türleri ve Kullanımları

Daha önce bir kimya laboratuvarında kantitatif analiz gerçekleştirmiş biri için, büyük olasılıkla bir büretle karşılaşmışsınızdır. 'Büret' kelimesi Fransız kökenlidir ve kimyager Joseph Louis Gay-Lussac tarafından icat edilmiştir.

Bir büret, alt ucunda bir musluk bulunan uzun, kademeli bir cam tüpten oluşan bir laboratuvar cihazıdır. Bir sıvı veya gazın hacmini ölçmek için kantitatif kimyasal analizde kullanılır. Değişken miktarda bir kimyasal çözeltiyi dağıtmak ve ölçmek için kullanılır. Musluk valfi, sıvının büretten sabit bir akışla veya damla damla akışını kontrol eder.

Titrasyon sürecinde genellikle bir büret (bazen büret olarak da yazılır) kullanılır. Titrasyon, bir numunenin bazı bileşenlerinin miktarının, istenen bileşenin kesin bir oranda reaksiyona girdiği başka bir maddenin tam olarak bilinen miktarının ölçülen numuneye eklenmesiyle belirlendiği bir kimyasal analiz işlemidir.

Laboratuvar Malzemeleri

Büret Çeşitleri:

Büretler farklı şekillerde sınıflandırılabilir:

  1. Mekanizmaya göre

  • Hacimsel büret – Hacim ölçeği büret duvarına basılıdır
  • Pistonlu büret – Namlu ve piston düzenine sahip şırınga tasarımı
  1. Operasyon başına

  • Manuel büret - Derecelendirmelerle işaretlenmiştir ve manuel olarak çalıştırılır
  • Dijital büret - Dijital ekranlarla manuel veya elektronik olarak çalıştırılır
  • Elektronik büret - İnsan hatalarının ortadan kaldırılması ve elektronik gösterge ile motor kontrollü işlemler
  1. İşlenen sıvıya göre

  • Sıvı büret – Sıvıları dağıtır. Musluk, büretin alt kısmındadır ve sıvının akışı yerçekimi ile sağlanır.
  • Gaz büret – Gazları dağıtır. Musluk, büretin üst kısmındadır ve gaz, su veya cıva gibi bir sıvının alttaki bir sıvı haznesinden geçirilmesiyle toplanır.

 

Büretlerin Kullanım Alanları

Daha önce gördüğümüz gibi, kimyasal titrasyon işleminde büretler kullanılır. Bunlar asit/baz titrasyonlarını, indirgeme/oksidasyon titrasyonlarını ve çökeltme titrasyonlarını içerebilir. 

Bu nedenle bir büret aşağıdaki endüstrilerde kullanılabilir:

İlaç Endüstrisi: İlaçlardaki konsantrasyonların doğrulanması

Gıda Endüstrisi: Gıda sıvılarının asitlik seviyelerinin test edilmesi

Kozmetik Endüstrisi: Bileşenlerin konsantrasyonunu güvenli bir miktarda doğrulama

Meteoroloji: Havadaki gaz miktarının ölçülmesi

Biyoyakıt Üretimi: Biyoyakıttaki safsızlıkların ölçümü

Tıbbi Teşhis: İdrar ve kan gibi vücut sıvılarının analizi

 

Büret nasıl kullanılır; Titrasyon için genel ipuçları ve püf noktaları

Artık büretin kullanımları hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğumuza göre, size titrasyon için bir büret kullanımına ilişkin adım adım yönergeler ve en iyi uygulamaları sunuyoruz:

  1. Durulama : Büreti kullanmak istediğiniz sıvı ile durulayın. Bunu, büret içine az miktarda sıvı ekleyerek, pipeti yatay olarak döndürerek ve sıvının büretin tüm iç yüzeyiyle temas etmesi için döndürerek yapın. Sıvının musluktan bir atık kabına akmasına izin verin.
  2. Destek : Büreti uygun desteğe yerleştirin. Bu, bir halka sehpaya bağlı bir büret kıskacı kullanılarak yapılabilir.
  3. Doldurma : Büreti sıfır işaretinin (+/- 10mm) hemen üzerinde kullanılacak titrasyon solüsyonuyla doldurun. Büretin ucunu çözelti ile doldurun. Gerekirse, doldurmaya yardımcı olması için huni memenin üst ucuna yerleştirilebilir.
  4. Hava kabarcıklarını giderin : Sıvı doldurulduktan sonra büretin tüp içinde hava kabarcığı kalmamalıdır. Baloncuklar varsa, baloncukların yüzeyden dışarı süzülmesini sağlamak için duvara hafifçe vurmak için kauçuk veya camı kırmayan başka nesneler kullanın. Musluk anahtarının kanalında da hava olabilir. Bu durumda, tıpa birkaç kez hızlı bir şekilde döndürülmeli ve kabarcık boşaltılmalıdır.
  5. İlk Okuma : Büretin iyi sızdırmazlığını doğrulayın. Büretteki sıvı seviyesinin okunması için menisküsün alt kısmına teğet olarak okuma yapılmalıdır. Paralaks hatalarını önlemek için gözlerinizi bu seviyede tutun
  6. Damlama : Musluğu açın ve bitiş noktasına yaklaşana kadar sıvının yavaşça alıcı kaba akmasına izin verin.
  7. Bitiş Noktası : Bitiş noktasından birkaç mililitre daha az olana kadar titrasyon solüsyonunu hızlı bir şekilde ekleyebilirsiniz. Bundan sonra, son noktayı doğru bir şekilde belirlemek için çözeltiyi eklerken dikkatli olunmalıdır. Uygun miktarda sıvı verildiğinde musluğu kapatın ve kısmi damlaları gidermek için bürete kabın yan tarafına dokunun.
  8. Son Okuma : Kalan sıvının hacmini okuyun.
  9. Hesaplama : Verilen sıvının hacmi artık Son Okumayı İlk Okumadan çıkararak hesaplanabilir.
  10. Tahliye : Büretteki fazla sıvıyı boşaltın ve temizlemek için suyla durulayın.

Son olarak sitemizden vereceğiniz siparişler en kısa süre içerisinde kargo şubesine verilerek tarafınıza ulaştırılacaktır. Bu içeriğimizde sizlere Büret Nedir? I Türleri ve Kullanımları hakkında bazı bilgilere değindik. 

Ayrıca bu içeriğimize özel olarak ilk 5 kişi için geçerli EDULAB100 indirim koduyla Kimyasal Deney Malzemeleri kategorisinden indirimli ürün satın alabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.