Ayrımsal damıtma nedir ?

23-12-2022 16:23
Ayrımsal damıtma nedir ?

Ayrımsal damıtma nedir? bu içeriği dikkatli bir şekilde okuyarak sizlerde ayrımsal damıtma hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrımsal damıtma, kimya alanında karışımların ayrılması için kullanılır ve sıvı haldeki homojen karışımları ayırma yöntemidir. Bu farkı, farklı kaynama noktalarına sahip iki sıvıyı ayırmak için kullanabilir. Ayırma işlemi solüsyonlu kaplar, fraksiyon sütunları, kondansatörler ve boş kaplar vasıtasıyla gerçekleştirilir.

Ayrımsal Damıtma ile Basit Damıtma Arasındaki Fark Nedir?

Basit damıtmada, karışımın bulunduğu kabı ısıtmak için bir ısıtıcı kullanılır, kaynama noktası düşük olan sıvı buharlaştırılır ve buharlaşan sıvılar farklı kaplarda havuzlanarak ayrılır. Basit damıtmada, bir yoğunlaştırma gerçekleştirilir. Ayrımsal damıtmada, tekrarlanan yoğunlaştırmalar gerçekleştirilir. Sizlerde bu tür işlemleri Ayrımsal Damıtma Düzeneği ile birlikte kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 

Laboratuvarda fraksiyonel damıtma, tipik olarak stiren-bütadien brülörleri, yuvarlak tabanlı şişeler ve yoğunlaştırıcılar ve tek amaçlı damıtma kolonları dahil olmak üzere yaygın laboratuvar cam malzemeleri ve aparatları kullanır. Karışımı, üstüne bir damıtma kolonu takılı az miktarda darbeye dayanıklı topak (veya manyetik karıştırma kullanılırken teflon kaplı manyetik karıştırma çubuğu) içeren yuvarlak tabanlı bir şişeye yerleştirin. Fraksiyonasyon kolonları, damıtma kabının dibinde bir ısı kaynağı ile kurulur.

Damıtma kabından uzaklaştıkça kolonda bir sıcaklık gradyanı gelişir; en üstte en soğuk ve en altta en sıcaktır. Karışık buhar sıcaklık gradyanını arttırdığında, bir miktar buhar yoğuşur ve sıcaklık gradyanı boyunca buharlaşır.

Damıtma İşlemleri Nerelerde Tercih Edilir?

Buhar her yoğunlaştığında ve buharlaştığında, buharın daha uçucu bileşenlerinin bileşimi artar. Bu, kolonun uzunluğu boyunca buharı damıtır ve sonunda buhar sadece daha uçucu bileşenleri içerir. Buhar, kolon içinde tepsi adı verilen cam platformlarda yoğunlaşır ve geri akış damıtığı olarak aşağıdaki sıvıya geri akar. Fraksiyonasyonu elde etmek için gereken ısıtma miktarı ve süresi açısından, kolonun dışı yün, alüminyum folyo veya tercihen bir vakum ceketi gibi bir yalıtkanla yalıtılarak verimlilik artırılabilir. En sıcak tepsiler en altta ve en soğuk tepsiler en üsttedir. 

Kararlı durum koşullarında, her tabladaki buhar-sıvı denge karışımının en uçucu bileşenleri, kolonun tepesinden gaz halinde boşaltılır. Sütunun tepesindeki buhar daha sonra sıvılaşana kadar onu soğutan bir kondansatöre girer. Daha fazla tepsi ekleyin (aslında ısıyı, akışı vb. sınırlamak için) ve ayrım daha temiz olur.

Başlangıçta, yoğuşma suyu azeotropik bileşime yakın olacaktır, ancak etanolün çoğu çekildiğinde, yoğuşma suyu su açısından yavaş yavaş zenginleşir. İşlem, karışımdaki tüm etanol kaynayana kadar devam eder. Bu nokta, termometrede gösterilen sıcaklıktaki keskin artıştan tanınabilir. 

Edulab kalitesiyle üretilmiş olan Ayrımsal Damıtma Düzeneği ürünlerini sizlerde gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.